Intervju – Henrietta Fromholtz – 48h
1731
page-template-default,page,page-id-1731,qode-social-login-1.0.2,qode-restaurant-1.0,vcwb,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive,elementor-default

Projektledarens råd: tänk hellre galet än säkert – bruset är enormt!

Henrietta Fromholtz – influencer, bloggare, youtuber, projektledare och reklamgeni. Succéarbetsprovet tog henne till Berghs och sedan examen 2014 är 26-åringen redan etablerad inom branschen med ett eget bolag, konsult på The Absolut Co och projektledare på byrån MRVLS.

Hon är minst sagt rätt person att ge råd till 48h-tävlande. Men vägen till framgång har inte varit spikrak. Den har kantats av stressrelaterad sjukskrivning och en rehabilitering från anorexi. Men hon hade tillfrisknat och därefter var Berghs i sikte – och med en ohotad målmedvetenhet kan det bara konstateras att Henrietta är att räkna med.

Hennes främsta ansvarområden på MRVLS är marketing-erbjudande, hålla byråns kunder som Spotify och Re:member uppdaterade om det senaste inom digital kommunikation, sälja in nya kommunikationskoncept och projektleda kunderna. På The Absolut Co. är hon en del av deras in house-studio och ansvarar för deras varumärken Malibu och Kahlúas globala sociala medier. Hon tar bland annat fram strategier för samtliga sociala kanaler och jobbar mycket med growth hacks. Men med många bollar i luften är det viktigt att ta hand om sig själv och förebygga stress – något Henrietta har erfarenhet av.

Vad skulle du ge för råd till unga som studerar eller just påbörjat sin karriär i att hantera stress?

”Jag trodde aldrig att min kropp och psyke skulle påverkas av mitt hektiska liv. Aldrig. Men för ett år sedan slog det till när jag jobbade som PR-chef på ett känt modeföretag och hela kroppen lade av helt utan förvarningar. Eller det fanns förvarningar, men jag kunde inte läsa av dem då.”

Idag är hon noggrann med att säga ifrån till sin arbetsgivare när det blir för mycket. ”Det kan kännas läskigt i början men på vettiga arbetsplatser uppskattas detta och man får bara superbra stöd och pepp. Jag är anställd av en anledning och därför vill såklart inte min arbetsgivare att jag ska må dåligt.”

”Det är också viktigt att gå hem och ha ett liv innan det blir natt, vilket är någonting som jag inte hade innan år 2018. Bestäm dig för att inte gå i kommunikationsbranschens gamla vanor och sitt kvar sist bara för att, utan bestäm dig för att gå hem när du har rätt att göra det. Är det så att du inte hinner med dina arbetsuppgifter så behövs en till anställd eller ska du få mer betalt. Klart att allting tar längre tid i början på ett nytt jobb men det ska inte dröja länge innan du ska hinna med att gå hem vid 17-tiden.”

Vad är det bästa med ditt jobb?

”Först och främst att jag får jobba med människor som dagligen får mig att skratta. Det kan låta klyschigt men herregud så viktigt det är i den här branschen! Det andra är att varje dag ser annorlunda ut och att jag varje dag fortsätter utvecklas inom olika områden. Mina kunder vågar testa nytt och vågar lita på lite galna idéer, vilket utmanar och lär mig.”

Vad skulle du ge för råd till ditt yngre student-jag?

”Var du än är – se till att du lär dig mycket av allt, men bli gärna lite nörd på ett område. Jag tror att framtidens företag kommer att bestå av fler generalister – människor som kan lite om det mesta. Start ups är ju väldigt hett och hetare lär det bli. I denna typ av företag finns det inte pengar till att anställa en specialist till varje område, vilket är gör att du blir hetare på marknaden med bred kompetens. Vill du exempelvis jobba med kommunikation och har pluggat strategisk kommunikation? Fråga om du får sitta med kreatörerna på fikapausen och lära dig hur de klipper film eller använder Illustrator. Eller pluggar du en bred kommuniaktionslinje? Börja nörda ned dig i Youtube eller Influencer Marketing redan nu.”

Vad är nyckeln till bra samarbete?

”Lär känna alla personerna i gruppen, helst jättebra – då är det lättare att förstå varandra och hitta lösningar när ett problem uppstår. Jag vill veta varför någon ”känns sur” och att jag inte har gjort någonting, jag vill veta hur personen mitt emot reagerar på stress och jag vill veta hur jag gör personen glad. Nu när ni ska vara med i 48-timmar – kör en frågerunda! Vad behöver du i teamet för att glänsa? Styrkor? Svagheter? Rädslor? Kompetensområden? Största craving?”

Vad är det viktigaste du lärde dig på Berghs?

”Jag har alltid haft en bra känsla för strategisk kommunikation och PR, men då jag inte hade genomfört en universitetsutbildning innan Berghs kändes såklart allting läskigt. Jag lärde mig enormt mycket under mitt år på skolan! Två av de viktigaste grejerna var att inte vara rädd för att göra misstag. Det andra var tänk hellre galet än säkert – bruset är enormt!”